Andalusins, almogàvers i llauradors en armes

15025681_605860919593824_4843346233471592239_o

El Primer Tro Fernando Fernández, el Capità cristià Luis Sanus, la periodista 
Amàlia Garrigós i els harquers: Vicent Baydal, Ferran Esquilache i Frederic Aparisi

.

Conquestes, almogàvers i llauradors en armes a terres valencianes durant l’edat mitjana, eixa va ser la conferència conjunta que vàrem impartir el passat dissabte 12 de novembre en el teatre del Centre Cultural Mario Silvestre d’Alcoi, convidats per la Filà Almogàvers, que enguany ostenta la capitania cristiana de les festes de Moros i Cristians i en particular pel seu capità, Luis Sanus Pastor, un amant de la història i la cultura valencianes. Així les coses, cadascú de nosaltres, introduïts pel bon fer i la meravellosa veu de la periodista -també alcoiana- Amàlia Garrigós, vàrem explicar tres aspectes diferents de la història social i bèl·lica del nostre passat medieval, dels segles XIII a XV: “Qui són els andalusins? La societat dels indígenes musulmans i la seua capacitat defensiva” per part de Ferran Esquilache (5’55”), “La fúria almogàver. La trepidant història d’uns guerrers medievals” per part de Vicent Baydal (29,30″) i “Llauradors en armes” per part de Frederic Aparisi (53’24”). Finalment, a més a més, a banda de compartir una xicoteta conversa amb la mateixa Amàlia, la filà va fer obsequi al capità de la novel·la històrica de 1864 El adalid almogávar, de Joaquín Guichot, una de les primeres obres contemporànies que va recuperar per a la república de les lletres l’epopeia dels nostres almogàvers medieval (1h 15’48”). Una magnífica vetlada que va unir festa, història i cultura! Harca! Aur! Desperta ferro! Per Alcoi i per Sant Jordi!