Qui som

20150424_192643

El Grup Harca va nàixer l’any 2008, format per cinc estudiants de doctorat d’Història Medieval, que volien col·laborar per a portar endavant les seues recerques historiogràfiques i ajudar a difondre la Història Medieval valenciana, i l’europea en general. Per a fer-ho vam crear este blog (en una versió antiga), i des de llavors hem acomplert la tasca de contar setmanalment, a qui ens ha volgut llegir, histories de l’edat mitjana.

Actualment, ja tots doctors, només som tres els membres del grup: Frederic Aparisi, Vicent Baydal i Ferran Esquilache; i tots plegats intentem portar avant contra les dificultats el nostre projecte de recerca i difusió. Este doble vessant del grup queda reflectit en la pàgina web. D’una banda la part acadèmica, en la que podreu trobar els nostres currículums professionals, els congressos científics en els que participem, o les nostres publicacions acadèmiques, etc. Per contra, en esta altra part de la pàgina web que esteu llegint, el blog, podeu veure el nostre vessant més divulgador i públic.

El blog, com a element principal, amb les històries setmanals, i altres categories com les entrevistes que hem fet o les nostres aparicions als mitjans de comunicació. Però també destaquem les pàgines dedicades al nostres Llibres “Fer Harca. Histories Medievals Valencianes” i “Fer Harca 2. Més històries Medievals Valencianes”, que són fills d’este mateix blog. O les visites guiades que, de forma ocasional, organitzem per als nostres seguidors, submergint-los de ple en la nostra història medieval.

Benvinguts sigueu, doncs, al nostre espai de difusió, i que fruïu llegint-lo tant com nosaltres fent-lo.

I què vol dir això d’harca?

És un crit de guerra documentat històricament en avalots valencians: harca! harca! (En el vídeo un exemple en una recreació històrica). Amb el temps, fer harca va adquirir un sentit molt concret, el de tirar-se pedres entre bàndols de jóvens, però nosaltres ens quedem amb l’origen del mot, que correspon al d’un grup de gent que es reuneix en colla per a fer aldarull. Anys després de fundar el nostre grup hem sabut que les grafies correctes són, molt probablement, arcai fer arca, com expliquem en este post. En qualsevol cas, l’esperit de l’expressió és el que ens aplega ací a un grup d’investigadors valencians dedicats a la història medieval: fer, junts, coses relacionades amb les nostres recerques; fer, tots plegats, una mica d’aldarull.

 

Harca! Harca! Harca! from harca on Vimeo.