Les croades populars (1096, 1212, 1251 i 1320)

 
Musulmans capturats per croats cristians en un manuscrit del segle XIII

Com és ben sabut, les principals croades europees contra Terra Santa es produïren entre final del segle XI i final del segle XIII, incitades pels papes de Roma i liderades pels principals reis, prínceps i senyors nobiliaris i eclesiàstics de l’època. El component religiós fou, per tant, essencial, ja que homogeneïtzava els croats sota les directrius cristianes i marcava l’objectiu: conquerir Jerusalem i extirpar els infidels. Amb tot, la religió no era, com es repeteix constantment en moltes obres historiogràfiques, el principal motor de les croades, sinó un simple embolcall que cobria profundes transformacions d’una altra mena. En concret, els canvis socials i econòmics que es produïren al llarg del segle XI configuraren una nova societat feudal preparada per a la mobilització militar i l’expansió territorial constant. asics gel quantum 180 uomo nike air zoom schoenen Aquesta darrera, de fet, no es donà exclusivament cap a Terra Santa, sinó cap a tots els confins d’Europa, ja fóra l’oriental, l’occidental, la septentrional o la meridional. Kris Bryant Authentic Jersey I en aquella societat preparada per a la guerra i la conquesta era fonamental un element: l’existència de desarrelats, és a dir, gent, ja fóra de sectors rics o pobres, que no es podia mantenir -segons el nivell al qual aspiraven- al seu lloc de naixença, ja que el sistema socioeconòmic no era capaç de redistribuir la riquesa i compartir-la entre tots els seus membres, sinó que n’expulsava els que sobraven. Eixes persones, dirigides pels governants europeus, foren les que conformaren el gruix de les hosts conqueridores ací i allà.

Els poderosos, però, no sempre podien canalitzar aquesta gent que quedava en els màrgens del sistema, amb un alt risc d’exclusió. És per això que també es formaren croades populars, moviments amb una àmplia adhesió de gent en perill de desarrelament, que intentaren aplicar els preceptes cristians que l’Església difonia però només seguia a conveniència: el regne de Déu, i amb ell la igualtat de les persones, arribaria quan el cristianisme fos universal i tots els infidels i injustos haguessen desaparegut de la faç de la Terra. Aquestes croades, per tant, no eren oficials, convocades i legitimades pels papes, sinó que es formaven entre sectors del poble que, prenent la creu, tractaven de posar en pràctica aquell ideari. asics gel nimbus hombre Perquè se’l creia, però també perquè el sistema socioeconòmic els hi impel·lia. nike air max 2016 goedkoop Així, de fet, la Primera Croada va ser precedida de l’anomenada Croada Popular, que es formà l’any 1096, immediatament després de la primera crida general del papa Urbà II a prendre Jerusalem. Nike Air Max 2017 Goedkoop El seu líder fou Pere l’Ermità, un clergue picard que aconseguí reunir un exèrcit camperol d’unes 40.000 persones, que, al crit de Deus lo vult, mamprengué la marxa cap a Orient per terres germàniques i hongareses fins arribar a l’Imperi Bizantí. Adidas Dames Ací, descontrolats, saquejaren viles cristianes ortodoxes, de manera que el basileus els féu passar a terres anatòliques, on foren massacrats pels turcs seljúcides. Pere l’Ermità, tanmateix, romania llavors a Constantinoble, on esperà l’arribada de les hosts militars de la Primera Croada, que aplegaren en maig de 1097. Dos anys després el mateix Pere arengava les tropes cristianes a l’Hort de les Oliveres de Jerusalem, animant-los a aniquilar els infidels i prendre la ciutat, cosa que es produí a penes una setmana més tard. L’ermità, però, sembla que morí en la batalla. 

   
Representació de Pere l’Ermità en un manuscrit francès de finals del segle XIII

Més d’un segle després, l’any 1212, es produí l’anomenada Croada dels Infants, tot i que aquest nom únicament fou emprat per fonts bastant posteriors. Goedkoop Nike Air Max 2017 El que succeí, en realitat, fou la conjunció de dos moviments semblants protagonitzats per “pueri“, és a dir, jóvens que vagaren per mitja Europa seguint el missatge mil·lenarista de dos pastors, també de curta edat. Un fou el germànic Nicholas, que agrupà fins a 7.000 seguidors amb la intenció de marxar cap a Terra Santa. air max 2017 goedkoop Amb tot, en arribar a Gènova les aigües del mar no es dividiren per a permetre’ls passar com els havia promès i molts d’ells l’abandonaren. Nicholas i uns quants més continuaren fins a Roma, on el papa els alliberà dels vots de croada que havien fet i marxaren de retorn a terres germàniques. nike air jordan 1 mujer El líder, però, no sobrevisqué el viatge de tornada i, a més a més, el seu pare fou ajusticiat, acusat d’haver causat, amb el seu fill, la mort de molts dels jóvens que se n’havien anat cap al sud. D’una altra banda, contemporàniament un pastor de 12 anys del nord de França anomenat Stephan de Cloyes afirmà haver tingut una visió de Jesucrist, que li havia donat una carta per a fer-la arribar al rei de França, possiblement per a demanar-li que encapçalés la conquesta de Terra Santa. Nike Air Huarache Dame New Balance 420 hombre Així, fins a 30.000 persones el seguiren a peu a París, on féu miracles segons alguns testimonis i fou rebut per Felip II. adidas hamburg damskie Aquest, però, aconsellat per alguns savis de la Universitat, els féu abandonar la ciutat i tots marxaren cap al sud, seguint la prèdica d’Stephan. Tanmateix, en arribar a Marsella sembla que la majoria d’ells, desmoralitzats per la vida errant, tornaren als seus llocs d’origen. 

Cal tenir en compte, no obstant, que aquestes són dades genèriques procedents de cròniques i alguns pocs documents de l’època, que no ofereixen excessiva informació, ni verificable. En tot cas, un dels aspectes que destaca d’aquells dos moviments simultanis de 1212 és que estaven liderats per pastors, un fet que coincideix amb el nom atorgat a les denominades “croades dels pastorells”, que tingueren lloc posteriorment. En concret, la Primera Croada dels Pastorells es produí 39 anys després, el 1251, aquesta vegada dirigida no per un pastor, sinó per un monjo hongarès resident en terra francesa. Segons deia, havia rebut l’encàrrec de la Mare de Déu de conduir les gents del regne cap a l’Orient, per tal d’alliberar el rei de França, Lluís IX, que havia estat capturat pel soldà d’Egipte l’any anterior a Damiata, quan liderava la Setena Croada. Nike Air Max 2016 Heren wit Així, fins a 60.000 seguidors procedents del camp, segons diuen les cròniques, anaren a París a parlamentar amb la reina per a demanar-li la seua aprovació i ajuda, però foren obligats a marxar de la ciutat. Hollister Soldes Aleshores es dividiren en dos gran grups que, conseqüents amb el seu missatge d’igualitarisme entre cristians, atacaren l’Església amb força, uns a Rouen i Tours i els altres a Orleans i Amiens, tot lluitant contra bisbes, monjos i universitaris. La reina ordenà llavors el seu aixafament i el seu líder, el Mestre d’Hongria, fou mort en batalla prop de Bourges. Encara d’altres s’espargiren per Gascunya i Anglaterra, duent el seu missatge de crítica social i lluita contra el poder establert, però el moviment ja havia perdut tota força col·lectiva.

Representació de la visió d’Stephan de Cloyes, un dels pastors protagonistes de la Croada dels Infants de 1212


Encara 70 anys després, en maig de 1320, hi hagué un rebrot, la Segona Croada dels Pastorells, que tingué lloc, no casualment, poc després de la Gran Fam de 1315-1317. El moviment sorgí novament al nord de França, on, segons diuen algunes cròniques posteriors, un pastor normand de 17 anys assegurava haver rebut la visita de l’Esperit Sant, que li havia encomanat lluitar contra els infidels. Una altra volta el grup, unes 40.000 persones aquesta vegada, es dirigí a París a demanar a Felip V que encapçalés la seua croada. Aquest, però, es negà a parlamentar amb ells i aleshores decidiren anar a Avinyó per tal que els rebés el papa. adidas bounce hombre Feren la seua marxa cap al Llenguadoc per Gascunya i, en el seu camí, entraven processionalment en els pobles amb penons amb una creu al davant, difonent el seu missatge d’extirpació dels infidels i d’arribada del regne de Déu. adidas stan smith dziecięce Al seu pas s’hi sumaven gents, com els “pastorells gascons” que acabaren passant a l’Aragó, segons ha pogut documentar detalladament l’historiador, hebraista i arxiver Jaume Riera al seu llibre Fam i fe. L’entrada dels pastorells (juliol de 1320) (2004). En aquesta obra, a més a més, Riera esclareix finalment el perquè de la vinculació d’aquells moviments als pastors: simplement i planerament perquè es consideraven hereus dels pastors del Nou Testament, els primers, segons s’explicava en les homilies de la Nit de Nadal, que reberen la notícia del naixement de Jesucrist: “Pastores, videlicet pauperes laboribus intenti; homines mundo ignoti, sua obscuritate ac status sui simplicitate contenti” [Pastors, és a dir, els pobres que es dediquen a treballar; hòmens ignorats pel món, contens de la foscor i la simplicitat del seu estat].

Aquests pastorells, doncs, en consonància amb el missatge directe que rebien del cristianisme, tractaven d’acabar amb la injustícia i, al mateix temps, amb els infidels amb els quals es trobaven. nike outlet shop Així, en el seu trajecte a Avinyó atacaren nombroses aljames de jueus: quan arribaven a una població els assetjaven i degollaven els que no volien batejar-se, com els 152 que mataren en la població occitana de Los Sarrasins. Fjallraven Kanken Rugzak Per aquest fet, les hosts del sotsveguer reial de la propera ciutat de Tolosa de Llenguadoc isqueren al seu encalç i capturaren fins a 24 carretes plenes de pastorells, però llavors, el 15 de juny de 1320, es produí l’incident que ocasionà una repressió encara més ferma. Goedkoop Nike Schoenen El poble de Tolosa s’amotinà contra les autoritats i féu alliberar els pastorells; tots plegats atacaren novament els jueus, en aquest cas els de la pròpia ciutat, i mataren fins a 115. Aleshores la persecució de les autoritats reials i municipals s’enfortí i el moviment dels pastorells anà diluint-se fins a dissoldre’s per complet uns mesos més tard. chaussures asics homme pas cher Una part d’ells, però, decidí travessar els Pirineus, ja que precisament en aquells moments l’infant Alfons havia convocat els nobles aragonesos per tal de dirigir-se al sud del regne de València i fer front a una possible incursió dels musulmans nassarites. air max 1 pas cher Uns 5.000 pastorells, sobretot gascons, passaren llavors al regne d’Aragó amb la intenció d’oferir-se a l’infant i acompanyar-lo en la seua lluita contra els infidels, als quals també atacaren, com venien fent, mentre avançaven. 

D’aquesta manera, en passar els ports pirinencs assetjaren el castell aragonès de Montclús, on, el 3 de juliol de 1320, mataren 34 jueus, en batejaren 10 i es quedaren amb totes les seues possessions. Air Jordan 4 (IV) New Balance buty dziecięce A continuació seguiren cap al sud i saquejaren la moreria de Naval amb ajut de la població cristiana, però en arribar a Barbastre s’assabentaren que l’atac nassarita era una falsa alarma i que, per tant, la campanya de resposta cristiana havia estat suspesa. Nike Italia A més a més, Jaume II, senyor de tots els jueus de la Corona, havia ordenat la seua repressió, de la qual s’havien d’encarregar els sobrejunters aragonesos, coordinats per l’infant Alfons en persona. Així, durant el mes de juliol foren capturades fins a 300 persones, incloent també algunes del país, que havien ajudat en els atacs contra les minories. Nike KD 9 En el procés de detenció moriren 27 pastorells i l’infant Alfons ordenà el penjament de 40 més, als quals s’afegiren cinc aragonesos, també ajusticiats per haver col·laborat amb ells. Després d’això es decretà una amnistia general sota la condició que els pastorells abandonassen la Corona d’Aragó en un màxim de 8 dies, com així feren majoritàriament. fjällräven kånken Klassiska En tot cas, com hem comentat, el moviment a l’altra banda dels Pirineus tocava igualment a la seua fi, de manera que també ho féu la darrera de les denominades croades populars. Ezekiel Elliott Ohio State Jerseys En realitat, segons hem pogut anar comprovant, eren, com les mateixes croades a Terra Santa, un fenomen revestit d’ideologia religiosa, però que tenia lloc, sobretot, per causes socials i econòmiques. El mateix sistema que deixava parts importants de la població en risc d’exclusió se sustentava en una religió que predicava la justícia i la igualtat en base a la primacia universal del cristianisme. nike air max Flyknitmęskie Aquells croats populars, doncs, no buscaven una altra cosa que allò en el que creien però no trobaven a l’abast.