De xarreta en la ràdio, amb Vicent Quintana
.
El curs 2015-16 ha acabat i també el blog del Grup Harca tanca per estiu. No, no penseu que tot serà descans fins al proper mes de setembre, però per descomptat que aprofitarem per prendre unes -pensem que merescudes- vacances. I és que en els pròxims dos mesos tenim encara per davant diverses presentacions del nostre darrer treball coral, Fer Harca 2. Més històries medievals valencianes . A més d’això, a títol individual, tenim tot un seguit de presentacions, conferències i congressos als quals assistir, a banda d’articles i investigacions per acabar d’arredonir. Així que, en efecte, no romandrem quetets. El que sí que parem ací és el blog. Certament enguany el període de posts s’ha fet breu, tenint en compte que, com deixàvem dit el juny passat, no podíem reprendre l’activitat bloguera fins a la defensa de les nostres tesis doctorals, a començaments del 2016.
.
Ara podem dir ben alt que som doctors en Història Medieval -que bona cosa ens ha costat!- i, de fet, hem continuat amb les tasques de recerca durant tot l’any. A banda d’haver rematat les tesis, Del camp a la ciutat. Les elits rurals valencianes a la Baixa Edat Mitjana i Els espais agraris i l’estructura social d’una gran horta fluvial andalusina. La construcció i evolució de l’Horta de València entre els segles VIII i XIII, hem publicat també individualment dos llibres, Beniopa. Història d’un poble i Els valencians, des de quan són valencians?, i diversos articles i capítols de llibre en Agricultural History, Agrarian Archaeology, eHumanista/IVITRA, Historia y política o Signum Lapidarium. Igualment, hem impartit seminaris, conferències, comunicacions i ponències arreu de l’Estat (a Barcelona, Lleida, València o Saragossa) i Anglaterra (a Leeds), a més de participar amb sessions pròpies en dos congressos internacionals de manera col·lectiva com a Grup Harca: al Rural History 2015 celebrat a Girona i a l’European Social Science History Conference que tingué lloc a València fa uns mesos.
.
D’altra banda, hem représ la tasca divulgadora amb força. Hem tornat amb un blog completament redissenyat -no sabeu les hores per haver de triar una plantilla!- en un portal de wordpress, la qual cosa ens ha obligat a migrar tots els posts vells des de blogger (de fet, és una tasca que encara estem duent a terme). Hem publicat una quinzena de posts, alguns de molta difusió, com Dones. Orígens. Identitats. La història de sor Maria Escarlata, El document valencià més antic que es conserva, D’Ilici a Ilsh, d’Ilsh a Elche i d’Elche a Elx, L’origen de la partida de Sanxo Llop a l’horta de Gandia, Qui fou el Cid Campeador? o La destrucció de la jueria de València en 1391. Hem millorat també la presentació visual dels nostres dos vessants, l’acadèmic i el divulgatiu, i l’accés als respectius continguts. Per no parlar de la tasca diària de publicar imatges i textos breus relacionats amb l’edat mitjana en el nostre facebook, on hem augmentat els seguidors en més d’un 50%, passant de 3.000 a vora 4.600: moltes gràcies!
.
Però el que ha concentrat el gruix dels esforços col·lectius pel que fa a la divulgació històrica ha estat la redacció, edició i difusió del Fer Harca 2. Més històries medievals valencianes, que si encara no teniu podeu comprar sense despeses d’enviament des d’ací. No, no és una simple continuació del llibre anterior, sinó que la segona entrega atén a qüestions que realment han estat plantejades per vosaltres mateixos, els seguidors del nostre blog, com vam explicar en aquesta entrevista a CVRàdio, amb Vicent Quintana. De fet, si ens hem atrevit amb una sèrie de narracions fictícies, novel·lades, és precisament perquè hi havia qüestions o dubtes sorgits durant les presentacions del Fer Harca. Històries medievals valencianes que volíem resoldre. Tampoc ens estarem de comentar ara el capítol que tanca el llibre, un post sobre la conquesta de Jaume I que diríem que és a tres veus per la forma en que va ser redactat: un comença, l’altre continua i, finalment, el tercer tanca.
.
Ara mateix, finalment, estem treballant en una cosa nova pel que fa als treballs col·lectius. Ja hem dit que tenim diverses presentacions de llibres aparaulades i d’altres que estan mig tancades per als mesos a venir. Però açò altre no té res a veure, o sí… Esperem que, en reprendre l’activitat del blog durant la tardor, puguem contar-vos aquest secret que ara per ara mantenim punt en boca. Estem segurs que, als que vos agraden les històries medievals valencianes, gaudireu amb el nostre nou projecte.