Altres llibres de divulgació


València no s’acaba mai

Vicent Baydal
Llibres de la Drassana
València, 2016
184 p; 23 x 15
ISBN: 978-84-16260-15-7

Les històries que amaga una ciutat com València, amb més de dos mil anys d’existència, són incomptables. Però pocs les coneixen tant i les conten tan bé com l’investigador i divulgador Vicent Baydal. La seua passió per la Història, en majúscula, i per les històries, en minúscula, desborda les pàgines d’este llibre, que a través de vint-i-tres episodis diferents ens permet descobrir els aspectes més impensats d’una urbs que no s’acaba mai. El seu renaixement en època andalusina gràcies a la construcció de l’Horta, la bellesa memorable de l’estret passatge medieval que conduïa a la Llonja dels Mercaders, els destructius atacs a la jueria i la moreria en 1391 i 1455, les violentes lluites entre els bàndols que dominaven la ciutat en el segle XVII, l’expansió geogràfica de les Falles a llocs inopinats o la progressiva extensió urbanística de València, amb un creixement desbocat en permanent conflicte amb un patrimoni de valor incalculable. També els personatges més fascinants, claus en la història de la ciutat, recorren estes pàgines: l’emperadriu bizantina Constança de Hohenstaufen, el jurista i heroi popular Francesc de Vinatea, la tipògrafa humanista Jerònima Galés, el llibrer, editor i bibliòfil Vicent Salvà, el prodigiós indià Josep Rodrigo Botet o el cabdal arquitecte de la modernitat Xavier Goerlich. En definitiva, un viatge apassionant i fascinant que sorprendrà a tots aquells àvids d’històries valencianes.

Podeu comprar el llibre ací. També hi ha versió en castellà.


valenciansEls valencians, des de quan són valencians?
Vicent Baydal
Editorial Afers
Col·lecció Recerca i pensament
Catarroja, 2016
166 pp; 21 x 14 cm.
ISBN: 978-84-16260-15-7

L’estudi empíric dels orígens de la identitat vinculada a la comunitat política del regne medieval de València ha restat pràcticament inèdit fins a temps molt recents. En la present obra, Vicent Baydal els ressegueix amb tota mena de detalls, des de la creació del regne en 1238, després de la conquesta de Jaume I, fins a la dècada de 1360, en la qual es consolidaren les Corts valencianes i la Diputació del General o Generalitat com a institucions estamentals mancomunades. El resultat és l’avançament de la datació del naixement de la identitat valenciana, quasi mig segle abans del que es pensava, en paral·lel als progressos de la unificació jurídica i governativa del regne durant els seus primers cent vint-i-cinc anys d’història. En concret, la defensa dels Furs de València, primer enfront de la noblesa aragonesa i després dels mateixos monarques, i el desenvolupament de la cooperació política requerida per les guerres de mitjan segle XIV, contra els marínides, els genovesos o els castellans, donaren com a fruit l’aparició d’una consciència col·lectiva pròpia, que diferenciava els habitants del regne de València, els valencians, dels altres pobles de la Corona d’Aragó i la resta d’Europa.

El podeu comprar ací.


BeniopaBeniopa. Història d’un poble
Frederic Aparisi
Ajuntament de Gandia
Gandia, 2015
191 pp; 24 x 17 cm
ISBN: 9788493622251

El 2015 es va commemorar el 50 aniversari de la incorporació forçada del poble de Beniopa i Benipeixcar a la ciutat de Gandia el 1965. El cinquantenari de la pèrdua de l’autonomia jurídica del municipi serveix com a excusa per a endinsar-se en la història d’un poble i d’un territori. No estem, però, al davant d’una història localista sinó que, sobre l’observatori local, l’autor analitza fenòmens i processos històrics de major abast. No és tampoc un treball de síntesi d’investigacions prèvies, que no existien, ni de divulgació, tot i que l’autor ha tractat de fer servir un llenguatge planer i accessible al gran públic. Aquesta publicació és, per tant, un treball de recerca en el marc de la llarga durada. Així, doncs, entre d’altres, s’analitzen fenòmens com la ruralització dels segles V-VI, l’assentament de la societat berber i la creació de les hortes andalusins després de la conquesta musulmana o l’expansió cristiana i la colonització feudal. Per altra banda, les relacions camp (Beniopa)-ciutat (Gandia) o entre la senyoria i la mateixa comunitat camperola, i els processos de diferenciació de la pagesia, que també afectaren el camperolat musulmà són temes que estan presents al llarg de tot el període de l’Antic Règim. El naixement de les societats democràtiques i les dificultats per consolidar-se al llarg dels segles XIX i XX ocupen el quart i cinqué capítol. Per tancar el llibre, l’autor fa un repàs pels principals edificis i espais que conformen el paisatge de Beniopa, així com dels seus personatges més singulars.


CabyiliaVent d Cabylia
Històries de la Història dels valencians
Vicent Baydal
Llibres de la Drassana
València, 2015
116 pp; 23 x 15 cm.
ISBN: 9788494388545

Vent d Cabylia és un joc de paraules, un anagrama format per les lletres del nom del conegut investigador i divulgador valencià Vicent Baydal. En el present llibre també ens proposa un joc, el de conéixer i fruir de la història del poble valencià més enllà de les gestes que tradicionalment ens han contat. En la seua busca incansable sobre els fets dels valencians ens mostra tota classe d’històries sobre el seu passat, la seua llengua, els seus símbols, la seua identitat, la seua cultura, les seues relacions amb altres pobles, les seues reivindicacions històriques, els seus personatges destacats o el seu futur com a col·lectivitat. Són eixes narracions, i encara d’altres, les que donen cos a esta obra, des de la despoblació de la ciutat d’Alacant en 1364 durant la guerra contra Castella fins a la història de l’escut del València Club de Futbol, passant per la pertinença de l’illa de Formentera a un cavaller valencià, les agres polèmiques per l’expansió del cultiu de l’arròs, la circulació de poesies eròtiques en la nostra llengua, l’ús i l’evolució del valencià al llarg dels segles o la fama històrica dels valencians com a poble valent i indòmit. Tota una constel·lació de coneixements i informacions que ens fan viatjar delitosament per la història dels valencians i permeten, amb l’esperança de l’optimisme lúcid, albirar un futur millor per a tots.

El podeu comprar ací.


camarenaJosep Camarena
L’arxiu d’un home i una època
Frederic Aparisi Romero i Carlos Lecuona Pérez
La Xara edicions
Col·lecció Arxius i Famílies
Simat de la Valldigna, 2009
126 p.; 00×00 cm
ISBN: 9788495213822

Josep Camarena (1921-2004), a més de fill adoptiu de la ciutat de Gandia, és un referent cultural, educatiu i cívic del conjunt de la comarca de la Safor (País Valencià). Després de doctorar-se en història medieval amb una tesi sobre el regnat de Ferran d’Antequera i el regne de València, la seua trajectòria universitària es veié truncada per la suma de diverses circumstàncies, entre d’altres, la mort del seu director de tesi i mentor, Manuel Dualde. Tanmateix, continuà treballant com a docent de secundària i com historiador. En aquest sentit, Camarena forma part d’una primera generació d’investigadors valencians que feien de la història local el seu procediment de treball. En una primera part, a càrrec del Frederic Aparisi Romero, l’obra fa un repàs pels documents i llibres que va llegar a l’Arxiu Històric de la Ciutat de Gandia. Tenim ocasió, així, de reviure les seues inquietuds i tasques investigadores al voltant de la història medieval valenciana i de múltiples aspectes de la coneixença comarcal. En una segona part de l’obra, Carlos Lecuona fa un recorregut per la seua vida i pels temps històrics que va travessar: des de la dictadura de Primo de Rivera fins la transició a la democràcia, passant per la República, la Guerra Civil i el Franquisme.


XativaXàtiva en temps de Jaume I
Expansió i colonització feudal
Frederic Aparisi, Noelia Rangel i Vicent Royo
Editorial Ulleye
Col·lecció Una ullada a la Història
Xàtiva, 2008
140 p.; 21×15 cm.
ISBN: 9788493549770

Aquest llibre analitza les transformacions i els canvis que suposa per a una gran ciutat islàmica el procés de conquesta i colonització feudal en el context del segle XIII. És per això que els seus autors inicien la seva anàlisi amb un estudi sobre la ciutat islàmica des de diversos àmbits. La segona part està dedicada a la conquesta militar i la conseqüent colonització del territori pròpiament dits. Finalment, la tercera part analitza l’evolució de la ciutat feudal sota el regnat de Jaume I, atenent no sols a l’organització dels cristians sinó també a les minories, és a dir, jueus i musulmans.

El podeu comprar ací


AldaiaHistòria de l’horta d’Aldaia
Construcció i evolució d’un paisatge social
Ferran Esquilache Martí
Ajuntament d’Aldaia
Col·lecció l’Alter
Aldaia, 2007
163 p.; 24×17 cm.

A mig camí entre la recerca i la divulgació, Història de l’horta d’Aldaia és el primer intent d’estudi amb detall d’una gran horta a través de les tècniques de l’arqueologia hidràulica. Així, amb l’anàlisi morfològica del sistema de Quart-Benàger s’aborden els orígens tribals andalusins de l’horta de València, i la formació de parcel·laris de colonització per part de la societat feudal després de la conquesta del segle XIII en el cas del Comuner d’Aldaia. Finalment s’aborda l’evolució del parcel·lari i la gestió de l’horta als segles moderns i contemporanis, així com el funcionament de les comunitats de regants.