La mel és més dolça que la sang

Alguns reconeixereu de seguida aquest títol per ser una obra de Salvador Dalí. Nike Air Max 2017 Heren wit I, en efecte, no aneu errats. adidas nmd uomo Fou mentre fullejava un catàleg de l’obra del pintor de Cadaqués que vaig pensar en dedicar el post a un aspecte marginal de la història rural: la mel. Nike Paris En realitat, com qualsevol altre tema, les perspectives d’anàlisi són múltiples: des de la història de l’alimentació, del consum o del comerç, per esmentar-ne les més immediates. Hogan Outlet Sito Ufficiale Les referències a l’apicultura són, fonamentalment, indirectes. Yeezy Boost 750 Així, doncs, és gràcies a les cartes de poblament i els establiments dels Consells municipals que podem albirar la importància econòmica d’aquesta activitat, ja que la informació que aporten els protocols notarials és molt escadussera. nike air max 2016 zwart Air Max 2017 Dames groen nike homme Potser degut a aquesta escassesa documental, l’estudi de la mel al regne de València durant l’edat mitjana i moderna és limita a aquest treball de Pau Viciano i alguns esments en treballs més generals. asics gel nimbus 14 donna Fjallraven Kanken Sale Big Vaja per davant que aquest post no pretén salvar aquest buit sinó simplement oferir una reflexió.Assaig per a “la mes és més dolça que la sang” S. adidas nmd mujer Dalí  (1941)

La mel era el principal (per no dir l’únic) edulcorant amb què comptava la societat medieval fins a l’arribada del sucre de canya. Fins i tot, la difusió de la canyamel a les terres de la Safor no degué tindre un impacte massa fort sobre el comerç de la mel, i això per dues raons. Primer perquè els preus del sucre de canya no estaven a l’abast de la major part de la població, sinó que des del principi va ser un producte de luxe, reservat per als sectors acomodats de la societat (noblesa i burgesos fonamentalment). A la cort del duc de Gandia, per exemple, la lliura de mel es pagava a 2 diners i mig, mentre que la mateixa quantitat de sucre en valia 60, és a dir, era vint-i-quatre vegades més car. Nike Max Shoes UK A més, els usos de la mel no s’esgotaven en el seu caràcter edulcorant. Air Max Pas Cher Si bé és cert que de forma molt marginal, més a l’Europa atlàntica que a la mediterrània, la mel s’utilitzava per a obtenir begudes alcohòliques com ara l’hidromel o l’aiguamel (vegeu, per exemple, les referències directes que hi ha al cinema: Robin Hood (2010) i El guerrer número 13 (1999), entre d’altres). soldes chaussures adidas Angel Pagan Jersey En segon lloc, perquè la producció de mel era una de les activitats que comportava la “pastura” (per fer servir el vocabulari medieval) de les abelles. A més de la mel, les abelles eren essencials per a l’obtenció de cera, a partir de les bresques que construïen, la importància de la qual era igual o major que la mateixa mel, ja que amb ella es fabricaven les candeles i els ciris indispensables no només per als usos religiosos sinó també quotidians. Igualment, aquests bresques podien, i poden, ser consumides. Són delicioses, vaja.Escena de Robin Hood: el frare amb els bucs d’abelles

Com deia al principi, les notícies al voltant de la compravenda de la mel són molt escasses. Fjallraven Kanken Big nike homme En canvi, els llibres d’establiments municipals estan replets de disposicions al respecte. Jake Arrieta Jersey Des d’una perspectiva general, aquestes tractaven de limitar, quan no directament prohibir, la presència dels ruscos en les zones d’horta i, per descomptat, a l’interior de la ciutat. Nike Air Max 2016 Heren zwart Cliff Pennington Jersey Joe Montana Jerseys asics gel quantum 360 męskie Es tracta d’un capítol més de la secular contraposició entre ramaderia i agricultura. Javier Baez Jersey De fet, sovint en els establiments els esments a les abelles van seguits d’altres a cabres i ovelles. asics kayano 21 hombre asics gel nimbus donna Això no obstant, potser seria millor parlar, més que de contraposició entre ambdues activitats, d’una ordenació del territori en la que es delimiten els espais d’acord a un model productiu que, per una altra banda, també té la seua lògica: la terra de regadiu per a l’agricultura intensiva i la resta per al secà i la ramaderia.

En qualsevol cas, la reiteració d’aquesta normativa palesa el seu incompliment, com recullen els establiments de València: “(…) que tot hom (…) qui haja abelles en la ciutat o en la orta d’aquella, que les n’aga tretes o feytes trer de la ciutat e de la orta per dicmenge”. Air Max 2016 Dames nike blazer pas cher fjällräven kånken Klassiska nike tn femme El càstig per als infractors era “perdre tots los dits buchs d’abelles e, ultra açò, encorrerà en pena de LX sous”. air jordans free shipping Nike Store Aquesta literatura la trobem del nord al sud del país: a Gandia existia de bell antuvi un establiment que prohibia “tenir abelles dins lo mur de la vila de Gandia sots pena de 10 sous”. Nike Air Huarache Sale El 1400, però, el Consell decidida incrementar la sanció fins als 60. Nike Air Max 2015 męskie A les terres de l’horta, contràriament al que succeïa a València, sí que es podien tindre ruscos o cases, encara que tan solament tres. New Balance 999 damskie La finalitat d’aquestes prohibicions era “esquivar dampnatges als fruyts e venema de la orta de la ciutat”. air max pas cher nike air max 2017 goedkoop Fjallraven Kanken No.2 Curiosament, o no, a les terres del rerepaís, on els espais d’horta eren més reduïts, la producció de mel no troba aquestes limitacions. Més encara, als establiments d’Alcoi o Cocentaina estan completament absents.Representació medieval de bucs

L’altra font fonamental per a conèixer l’apicultura medieval són les cartes de poblament. nike air max 1 pas cher Compra Mochilas Kanken Baratas En una aproximació inicial podem copsar l’assimilació entre ovicàprids i abelles. Nick Marshall Auburn Football Jerseys A Xestalgar, tant els caps de bestiar com els bucs pagaven un diner per unitat. Sac Kanken Pas Cher fjallraven kanken mochilas A Benilloba pagaven igualment “per cascuna cabeça, hun diner, e per cascun buch de abelles, hun diner.” Com veieu, es tracta de dos llocs de població mudèjar. ray ban pas cher I és que alguns autors han plantejat la possibilitat que l’apicultura fóra una altra de les especialitats agrícoles de la població musulmana. Nike Air Max 2016 Heren blauw Sense descarta-ho, convindria preguntar-se quin paper jugava en aquesta especialització l’entorn natural, en la mesura que bona part de les terres muntanyenques i de secà estaven ocupades pels musulmans.