Bones vacances. Un balanç del curs 2014-2015

sant joan hospital

El Grup Harca explicant detalls de l’església de Sant Joan de l’Hospital de València en una visita guiada organitzada per la cooperativa cultural Cercle. Foto: Bruno Almela

Si l’any passat ens acomiadàvem amb el goig i l’esperança d’anunciar-vos el nostre primer llibre de divulgació històrica, Fer Harca. Històries medievals valencianes (Llibres de la Drassana, 2014), enguany no podem més que començar el balanç del present curs donant-vos les gràcies per l’excepcional acollida de l’obra. Ni els editors ni nosaltres mateixos pensàvem que a hores d’ara s’hagueren venuts tant exemplars i estiguérem a punt d’arribar a la tercera edició. A més a més, com vàrem poder comprovar en la darrera Fira del Llibre de València, quasi un any després de la seua aparició el llibre continua venent-se com el primer dia: s’ha convertit en un xicotet best-seller del panorama literari valencià, i parlant d’històries medievals! Reiterem el nostre agraïment, que no ens hem cansat de recordar en les nombroses presentacions i entrevistes que hem fet al llarg de l’any, i fins i tot us confessem que l’èxit del llibre ha estat un dels principals motius pels quals hem decidit mantindre’ns al peu del canó tant en el blog com en les xarxes socials.

Hem publicat en total 30 posts, entre els quals hem tingut l’honor de comptar amb tres d’autors convidats, de l’arqueòleg de la Universitat Autònoma de Barcelona Joan Negre i dels professors associats de la Universitat de València i la Universitat Pompeu Fabra Antoni López Quiles i Lucía Conte. Entre els més llegits de la resta, podem destacar “Els mapes històrics, els estats medievals i la manera actual d’entendre el món”, de Ferran Esquilache, “Dur l’enemic a casa. La crema de Cocentaina en 1304”, de Vicent Baydal, “El metge del rei i la medicina medieval”, de Frederic Aparisi, i “Les petjades d’un rei: una ruta pel 9 d’Octubre”, que vàrem fer conjuntament com a Grup Harca. D’altra banda, hem mantingut contacte diari amb tots vosaltres a través de twitter, on tenim 420 seguidors, i sobretot de facebook, on la quantitat de seguidors s’ha duplicat en un any fins a superar els 3.000. Fins i tot, algunes de les publicacions seriades de les xarxes han acabat prenent forma de post, com el de “Posa cara als historiadors”. Amb tot, com bé deveu imaginar, tot açò ens suposa una notable càrrega de treball quotidiana o periòdica.

No debades, l’any passat ja advertíem de la dificultat de dur avant aquestes tasques de divulgació de manera paral·lela als projectes d’investigació que ens vinculen a la carrera acadèmica i ens faciliten ingressos econòmics com a historiadors. D’una banda, durant el present curs Vicent Baydal ha finalitzat la seua investigació postdoctoral sobre els orígens dels parlaments europeus a la Universitat d’Oxford, alhora que prepara la seua incorporació a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, amb un contracte d’un any, i ha publicat un altre llibre de divulgació, Vent d Cabylia. Històries de la història dels valencians. D’una altra banda, Ferran Esquilache i Frederic Aparisi han enllestit al llarg de l’any una recerca d’arqueologia hidràulica finançada pel CEIC Alfons el Vell de Gandia sobre la séquia d’en March i la partida de l’Alfàs, que es donarà a conéixer en un futur pròxim, al mateix temps que el primer ha participat en la publicació de diverses monografies, com la Història de Torrent, la Història de Carlet, el Centenari de la Comunitat de Regants de la Séquia d’Alèdua d’Alginet o la important Ciudad y Reino. Claves del Siglo de Oro valenciano, coordinada pel catedràtic de la Universitat de València Rafael Narbona. Així mateix, el segon ha escrit en solitari una Història de Beniopa, que serà publicada -i convenientment anunciada- en poques setmanes.

Complementàriament, hem continuat produint textos d’investigació científica en els nostres camps d’especialització: l’hidraulisme, la història rural, la fiscalitat i la història parlamentària. En concret, hem publicat fins a tres capítols en els llibres Irrigation, Society, Landscape i Cultures of voting in the premodern Mediterranean, i sis articles en revistes com Estudis d’Història Agrària, Millars, Revista de Catalunya, Roda da Fortuna o Historia y Política. Al mateix temps, hem coordinat dos dossiers internacionals especialitzats en història política baixmedieval per a les revistes Anales de la Universidad de Alicante i eHumanista. Journal of Iberian Studies, i hem participat amb ponències i comunicacions per separat en cinc congressos diferents, a València en dos ocasions, Valladolid, Barcelona i París. De més a més, encarem amb il·lusió un nou congrés al qual assistirem col·lectivament, el Rural History que tindrà lloc a Girona en setembre d’enguany, en el qual participarem amb la sessió “The management of natural resources in the medieval Iberian Peninsula. Common institutions?”.

Però el repte més important que tenim davant en el futur immediat és, sens dubte, la finalització de les tesis doctorals que encara estan en marxa. Ara sí, de manera indefectible, volem que l’any vinent tots els membres del Grup Harca siguen doctors i és per això que a finals de 2015 dipositarem les investigacions doctorals que hem dut a terme durant els darrers cursos sobre els orígens de l’horta de València i les elits rurals de les comarques centrals valencianes. Els propers mesos, doncs, com ja està passant des de fa setmanes, estaran dedicats en cos i ànima a l’escriptura de la tesi: qui ho haja experimentat sabrà de què parlem. Tanmateix, una molesta conseqüència de tot això serà que mentrestant haurem de deixar el blog inactiu, ja que no tenim temps material per a fer-nos càrrec de tot alhora. Prometem, no obstant això, tornar en haver représ les forces, cap a començaments de 2016. De fet, aleshores esperem retornar amb un nou llibre, un segon Fer Harca, davall del braç. Mentrimentres, gaudiu de l’estiu, continueu llegint sobre història i espereu-nos. Nosaltres ho farem!