Tot allò que portaven damunt els soldats medievals

Al novembre de 2014, dins dels actes de commemoració de la Primera Guerra Mundial, el magazine setmanal del diari The Telegraph va publicar el treball que el fotògraf Tom Atkinson havia realitzat a petició de la revista, que consistia en mostrar l’armament i tot allò d’utilitat que portava damunt un soldat anglés o britànic en batalla des de l’edat mitjana fins a l’actualitat. L’autor va tardar nou mesos en reunir tot el material i en consultar a historiadors i experts en recreacions, i el resultat és espectacular pel nivell de detall que mostra.

En aquest enllaç teniu el conjunt de les fotografies penjades pel diari Telegraph, però en el post de hui us volem oferir en detall les quatre que estan dedicades al període medieval, així com també l’enumeració de tots els elements que apareixen en dues d’aquestes fotografies, que són en realitat la traducció de la informació que dóna la revista. De les altres dues que us mostrem no es dóna informació del contingut, però a simple vista s’hi pot veure que la major part de les coses coincideixen, tot i haver pogut canviar de forma o de material, etc.

El reportatge va tindre una gran repercussió a tot el món, i les fotografies han estat publicades per diversos mitjans, de manera que són de fàcil accés a la xarxa, però cal aclarir que evidentment la propietat continua sent de l’autor. D’altra banda recordeu que clicant sobre elles es fan més grans.

 

Segle XI. Huscarl en la batalla de Hastings (1066)

Els huscarls eren un cos d’elit que feia de guàrdia personal als reis escandinaus en l’alta edat mitjana (la paraula ve de la llengua nòrdica antiga i significa “home de la casa”), i foren introduïts en Anglaterra pels saxons, procedents originàriament de Dinamarca. A la batalla de Hastings es van enfrontar l’exercit del darrer rei saxó d’Anglaterra, Harol II (que en realitat era rei de Wessex), i l’exercit invasor de Guillem I el Conqueridor, el primer rei normand i fundador de l’actual regne d’Anglaterra. Evidentment el contingut de la foto hauria pertangut al bàndol saxó.

1  

Segle XIII. Cavaller a cavall en el setge de Jerusalem (1244)

Es tracta de l’armament que portaria un cavaller durant la defensa cristiana de Jerusalem al segle XIII. L’emperador Frederic II d’Alemanya havia dut a terme la Sisena Croada uns anys abans, i havia aconseguit Jerusalem el 1228 gràcies a un tractat amb els aiúbides, que li’l van lliurar sense presentar batalla. nike air force 1 high hombre Però la possessió de la ciutat sense un territori extens al seu voltant era insostenible, de manera que els musulmans van posar setge a la ciutat el 1244 i van recuperar Jerusalem per a l’Islam.

2

1. Ganfaró, un penó o estendard utilitzat després de la conquesta normanda i disposat a l’extrem d’una pica que remata en creu. Òbviament no va ser utilitzat únicament pels normands, es feia servir a tota Europa. 2. Casc bullidor, que rep aquest nom per la seua semblança amb un bullidor, i permet una visió absoluta sense problemes de ventilació. 3. Casc amb careta Tot i que l’heu vist usat pels gladiadors, el seu ús es va generalitzar després del setge d’Antioquia, durant la primera croada entre 1097 i 1098. 4. Cinturó de l’espasa, la corretja d’on penjava la beina de l’espasa. 5. Escut amb la part superior recta. 6. Collar. 7. stan smith adidas dames Peça de drap blanc amb una xicoteta retallada per tallar objectes petits, una caixa de cuir d’agulles i un rotllo de fil d’acer i esca per encendre foc. 8. Bol i copa de fusta, copa de ceràmica i cullera de fusta. 9. Ganivet i esmolador per a tallar el menjar. No hi havien forquetes en aquest temps, de manera que la gent menjava les sopes i estofats amb culleres, i la carn amb ganivets. Matt Cain Jersey 10. chaussures de foot puma Botella d’aigua feta de cuir i amb pitó per a beure. 11. Asics Gel lyte 5 Dames Borsa. 12. Botes de cuir, acabades just per sota del panxell, amb els cordons embolicats al seu voltant. 13. Manyopla o guantellet de cuir. 14. Samarreta de lli. 15. Calcetins, fets mitjançant la tècnica nålebinding, on la llana es teixeix en trenes llargues i primes començant pel peu. 16. Vestit de guerra format per una túnica roja desgastada en el costat del cos, jaqueta encoixinada de lli, cota de malla i sobrecota groga i blava. 17. Cinturó confeccionat amb la tècnica de comprimir el cuir, una tècnica força antiga 18. Comptes del rosari. 19. Cinturó. 20. Mantó de llana tallat en forma de semicercle. Era impermeable i tallavent, per la qual cosa era usat per a viatjar. 21. Pica, una de les noves armes del moment, que originalment estava feta a partir d’una espasa trencada amb una nova peça de fusta soldada. 22. Espasa. 23. Daga. 24. Atxa amb forma de mitja lluna. 25. Maça amb estrellada. 26. Peto de cuir sense mànigues cordat per l’esquena amb plaques de metall a l’interior. Aquesta peça era la més externa de l’armadura del moment. 28. Malla per cobrir les cames i peça de lli per a sota. Donat que llavors no existien els pantalons, la peça que cobria cada cama era diferent. 27. Corretges per a lligar la malla de les cames.

 

Principis del segle XV. Arquer en la batalla de Agincourt (1415)

La batalla d’Agincourt és un episodi més de la guerra dels Cent Anys, que va enfrontar francesos i anglesos pel control d’una part de l’actual territori francés. La batalla es va produir a finals d’octubre de 1415 en l’actual nord de França, i va enfrontar l’exercit d’Enric V d’Anglaterra, d’una banda, contra els exercits de Carles VI de França i d’Edward de Norwich (duc de York). Van vèncer els anglesos, i la principal novetat estratègica fou, precisament, l’ús abundant d’arquers en el camp de batalla, els quals formaven la major part de l’exercit anglés.

3  

Finals del segle XV. Cavaller yorkista en la batalla de Bosworth (1485)

Aquesta batalla fou la que va posar fi a l’anomenada Guerra de les Dues Roses pel tron d’Anglaterra, en la qual va morir Ricard III, el darrer dels Plantagenet, de la Casa de York. Amb la mort de Ricard es va entronitzar Eduard VII, el primer rei de la dinastia Tudor.

4

1. Botes altes. 2. Barret amb distintiu de peltre per ser utilitzat per civils. 3. Casc-celada que protegeix el rostre. 4. Gorjal. 5 i 6. Espatlleres per a protegir els muscles. El de l’esquerra és més gran perquè el costat esquerre és el costat defensiu. 7. Barbat o panòplia, protegia el coll i la barba. 8. Borsa. Nike Dames 9. Sivella. 10. Casquet de tela, usat sota el casc per acomodar-lo, absorbir la suor i mantindre el cabell darrere. 11. Armadura del braç esquerre, més pesada perquè era el costat defensiu. 12. Capa negra, usada sobre la roba civil. New Balance Dames 13. Manyopla o guantellet per protegir la mà. 14. Anell. adidas pas cher 15. Comptes de rosari. 16. Borsa de diners. 17. Sabatons per canviar-se les botes i protegir els peus. Era la primera peça de l’armadura. 18. Escarsella, que cobria la part superior de les cames entre el peto i les cuixes. nike air max 2017 pas cher 19. Peto posterior, amb els colors del Duc de Norfolk. 20. Peto davanter. 21. Cobrecuixa i protector de les juntes per a evitar ser ferit per baix dels genolls en un atac per l’esquena. 22. Armadura del braç dret feta de tres peces: part superior, part inferior, colzera i protector del muscle. 23. Corretja per a beina d’espasa. 24. Espassa de les anomenades hand and heart amb l’empunyadura calorejada. Podria fer-se servir amb una o dues mans i estaria decorada amb la marca de l’armer o el ferrer en la fulla. 25. Daga. 26. Beina per a la daga. 27. Petó intern per a l’armadura amb les mànegues de cota de malla. 28. Corretja. 29. Batidor de fusta. 30. Samarreta blanca de lli. 31. Camisola amb plecs que indica un alt status, roba de civil. La peça negra és una manega amb un tapall. 32. Cullera de peltre, ganivet d’argent, calze de peltre, bol i plat de fusta. 33. Estoig per a ganivet. 34. Beina per a espassa. 35.